home

De Overgang


“Een bloeide levensfase” waarin je eigenlijk volop  zou moeten kunnen genieten!

Letterlijk betekent de overgang: de stap van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid, oftewel de menopauze. Dit woord is afgeleid van de Griekse woorden mens en pauze,  die ‘maand’ en ‘stop’ betekenen. Hiermee verwijst dit woord naar het stoppen van de maandelijkse bloedingen, de menstruatie. 
De meeste vrouwen in de westerse wereld maken de menopauze  door tussen hun 45e en 55e levensjaar. Deze  overgangsfase brengt vrouwen naar een andere levensfase, de post-menopauze. De fase gaat gepaard met hormoonschommelingen (met name vermindering van oestrogenen) om een nieuw evenwicht te vinden.

 

                                                                    Symptomen van vermindering oestrogeen                                   

 

                                  

Opvliegers Verminderd libido
Nachtzweten Hartkloppingen
Vaginale droogheid Slaapstoornissen
Wazig denken Depressiviteit
Vergeetachtigheid Huilbui
Incontinentie Blaasinfecties of vaginale infectie

 

 

Herkenning

De overgang kan een mooie periode in je leven zijn. Je hoeft je niet zo nodig meer te bewijzen. Toch ervaren veel vrouwen dat anders.

Hun klachten kunnen sterk uiteen lopen, van specifieke overgangsklachten (zoals de welbekende opvliegers) tot algemene klachten, die daardoor niet als zodanig herkend worden. Bijvoorbeeld slecht slapen of stemmingswisselingen (waardoor vaak geïrriteerdheid ontstaat binnen het gezinsleven, relatie of werk) zijn veel gehoorde klachten. Veel vrouwen geven aan dat  zij zich moe voelen, ze moeten zoveel en het lukt allemaal niet meer.  Ze stellen (te) hoge eisen aan zichzelf en kunnen het allemaal even niet meer opbrengen. 
Allemaal vragen waar je graag over wilt praten met iemand die  je klachten serieus neemt, die de tijd voor je heeft en die samen met jou tot een oplossing komt.

 

Wat kun je verwachten tijdens een consult?

Deskundig advies

In het persoonlijk gesprek heb ik de tijd voor je, en luister naar je verhaal en/of klachten waar je last van hebt. Samen met jou ga ik kijken naar de fase waarin jij je bevind en waar  de klachten vandaan kunnen komen. Op professionele wijze analyseer ik de bevindingen en geef inzicht in jouw situatie. Samen  stellen wij een plan op. Als het nodig is, afhankelijk van je klachten, kun je ook gebruik maken van fyto supplementen.

 

Fytotherapie

Fyto-oestrogenen zijn plantenextracten die in je lichaam de werking van oestrogenen een beetje nabootsen. Omdat veel overgangsklachten veroorzaakt worden door je dalende oestrogeenspiegel, kan therapie met fyto-oestrogenen voor verlichting van je klachten zorgen. Om het te kort aan eigen oestrogenen op te vangen zijn namelijk supplementen met dit stofje erin ontwikkeld. Een behandeling met deze supplementen wordt ook wel fytotherapie genoemd. In mijn praktijk kan ik je hierbij begeleiden om samen met jou naar een nieuw evenwicht te zoeken, tijdens en na de overgang. 

 

Rita Brookhuis
Verpleegkundige  & Care for Women specialiste
Geregistreerd in het BIG-register

r.rbrookhuis@careforwomen.nl
06-11786617