home

Preventie & Healtcheck

 

Op het eerste gezicht lijken vrouwen stukken gezonder dan mannen. Van hart- en vaatziekten bijvoorbeeld krijgen vrouwen gemiddeld 10 jaar later last. Als je dieper graaft, zijn vrouwen echter wel in het nadeel:  de totale sterfte op jaarbasis is hoger, een hartinfarct komt bij vrouwen boven de zeventig vaker voor en ook overlijden er meer vrouwen aan een beroerte (CVA) en aan hartfalen.


Gelukkig heb je zelf invloed op je gezondheid. Door preventief met je gezondheid bezig te zijn, ben je ernstige klachten voor. Hiervoor is de healthcheck ontwikkeld.

   (handboek vrouwen specifieke geneeskunde Angela Maas en Janneke Wittekoek)

 

Alle reden om stil te staan bij je eigen leefstijl.

Hoe gezond leef je? Welke risico’s loop je? Zijn er bijvoorbeeld veelvoorkomende ziektes in de familie? Lukt het je te ontspannen, of voel je je vaak gestrest?  Bij de healthcheck worden al dit soort zaken onder de loep genomen.


Verder worden bij de healthcheck enkele metingen gedaan om een goed beeld te krijgen van je algehele gezondheid:

 

  • Je BMI wordt bepaald
  • Je bloedsuiker wordt bepaald  (nuchter /niet nuchter)
  • Je bloeddruk wordt gemeten
  • Je cholesterol wordt bepaald  (zowel totaal als gesplitst, dus ook de HDL &LDL triglyceriden en ratio, wat een veel beter beeld geeft van je gezondheid dan je absolute cholesterolgehalte)


Ten slotte vul ik bij de healthcheck samen met je een checklist in, om te bepalen of er een verhoogd risico is op osteoporose, borstkanker en hart- en vaatziekten.
Op basis van deze onderzoeken is een goed beeld te krijgen van je actuele gezondheid én je mogelijkheden je gezondheid te verbeteren.

Hier kan ik je vanzelfsprekend bij helpen, met concrete adviezen en – eventueel – de juiste voedingssupplementen.

 

 

                                   upload_pic/thumbnail_1395780734_.png

 

 

Bijvoorbeeld het risico op osteoporose (botontkalking) neemt flink toe na de menopauze, door veranderingen in je hormoonhuishouding. Wereldwijd krijgt 1 op de 4 vrouwen hier last van. Door voldoende zonlicht en beweging, en natuurlijk voldoende calcium en vitamine D, houd je je botten sterk. In de healthcheck kijk ik samen met je of je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan ik je bijvoorbeeld adviseren extra supplementen hiervoor te gebruiken, of, indien mogelijk, wat vaker de zon op te zoeken.
Kortom, door de healthcheck weet je precies hoe je gezondheid ervoor staat én wat je kan doen om je gezondheid te verbeteren. Ook voor ondersteuning op dit vlak ben je bij mijn praktijk aan het juiste adres. 

Afspraak maken: 

Rita Brookhuis
Verpleegkundige  & Care for Women specialiste
Geregistreerd in het BIG-register

r.rbrookhuis@careforwomen.nl
06-11786617