home

Anti conceptie

Of je nu al jaren aan de pil bent en eigenlijk wel nieuwsgierig bent naar mogelijke alternatieven, of dat je je voor het eerst aan het oriënteren bent op de mogelijkheden voor anticonceptie, een anticonceptieconsult helpt je op weg.


Het voorkomen van zwangerschap

Anticonceptie. Het woord zegt het eigenlijk al: het tegengaan van de conceptie (bevruchting) en daarmee zwangerschap. Waar een zwangerschap je vroeger overkwam, ben je als moderne vrouw  ‘baas in eigen buik’ en kun je zelf de keuze maken of je anticonceptie gebruikt en welke anticonceptie je voorkeur heeft.

Het kiezen van anticonceptie is maatwerk!

Er is veel keuze, maar de vraag is welke vorm van anticonceptie bij jou past.  Veel vrouwen oriënteren zich op internet om te kijken naar de mogelijkheden, maar een persoonlijk gesprek over de voors en tegens van verschillende vormen is eigenlijk wel ook wel heel fijn.


De “pil” die in de jaren 60 haar intreden deed is een bekend anticonceptiemiddel. Dat de pil, in hun soort en samenstelling sterk kan verschillen is bij veel vrouwen (nog) niet bekend. Er zijn combinatiepillen maar nu ook een pil met lichaamseigen hormonen.  Met lichaamseigen hormonen wil je zoveel mogelijk bijverschijnselen voorkomen zoals toename in gewicht, opgezette buik en stemmingswisselingen.

Dat ook andere vormen van anticonceptie betrouwbaar werken en een goed alternatief zijn, is bij velen nog onbekend.

Vormen van anticonceptie 

Zelf innemen, aanbrengen of inbrengen:

• Pil
• Pleister
• Ring

Door een arts uit te voeren:

• staafje
• prikpil
• spiraal


Wat is voor jou belangrijk, welke vorm van anticonceptie past bij je leefstijl ende situatie waarin jij je bevindt? Heb je en vaste partner of ben je single? Ga je voor het eerst anticonceptie gebruiken of ben je na de bevalling toe aan een andere vorm van anticonceptie? Heb je chronische klachten waarmee je rekening moet houden? Wil je een pil innemen of juist niet? Zo zijn er diverse vragen waar je graag antwoord op wilt om een juiste keuze te kunnen maken.

Andere redenen voor gebruik van anticonceptiemiddelen.

Zo wordt hormonale anticonceptie soms ook gebruikt als geneesmiddel voor huidproblemen of menstruatieklachten. En condooms bieden bij uitstek niet alleen bescherming tegen zwangerschap maar ook tegen SOA’s.

Het anticonceptie consult

Tijdens het consult van 60 minuten luister ik met aandacht naar je persoonlijke  verhaal en denk met je mee. Vanuit mijn deskundigheid geef ik uitleg over de verschillende mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en kan ik adviezen geven. Uit eindelijk maak je zelf de keuze wat je wilt gaan gebruiken. Jij hebt de regie in handen!

Rita Brookhuis
Verpleegkundige  & Care for Women specialiste
Geregistreerd in het BIG-register

r.rbrookhuis@careforwomen.nl
06-11786617